Pravoslávna cirkev na Ukrajine povolila veriacim sláviť Vianoce 25.12.

08.11.2022 Celý región


Kyjev 7. novembra (TASR) - Ukrajinci už stáročia oslavujú Vianoce 7. januára, v deň, keď sa podľa juliánskeho kalendára narodil Ježiš. Pravoslávna cirkev na Ukrajine však po februárovej invázii ruských síl teraz po prvýkrát povolila svojim kongregáciám sláviť Vianoce 25. decembra, čím sa odvrátila od Ruska a priklonila sa k západnej tradícii.

TASR o tom informuje na základe pondelkovej správy denníka The Guardian.

Otázka, kedy sláviť Vianoce, je na Ukrajine predmetom dlhodobej diskusie. Pravoslávna cirkev na Ukrajine tradične slávi Vianoce 7. januára - v rovnakom čase ako moskovský patriarchát, ktorý podporuje vojenskú agresiu rozpútanú na území Ukrajiny ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Patriarcha Kirill, hlava ruskej pravoslávnej cirkvi, je prominentným Putinovým stúpencom a vyhlásil, že ruskí vojaci, ktorí padnú, budú očistení od všetkých svojich hriechov.

V roku 2017 sa 25. december stal na Ukrajine štátnym sviatkom. Tamojšia pravoslávna cirkev už predtým povolila, aby sa v tento deň konali modlitby.

Kyjevská metropolia na októbrovom zasadnutí svojej synody a na základe žiadostí oznámila, že farnosti môžu 25. decembra slúžiť kompletnú bohoslužbu, ak si to želajú. Toto rozhodnutie sa týka približne 7000 chrámov v celej krajine.

Pred vypuknutím ruskej vojenskej agresie na Ukrajine chcela sláviť Vianoce západným spôsobom tretina Ukrajincov, momentálne je podpora tohto zámeru vyššia.

Od roku 2019 sa k pravoslávnej cirkvi na Ukrajine pridalo 1600 farností z ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, ktorá bola donedávna lojálna moskovskému patriarchátu. Ukrajinská pravoslávna cirkev sa teraz od patriarchu Kirilla dištancuje, pričom približne polovica diecéz ho už v modlitbách nespomína.

Obe zmienené cirkvi majú podobné názvy. Predchodca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, Petro Porošenko, sa pokúsil prinútiť ukrajinskú pravoslávnu cirkev, aby sa oficiálne premenovala na ruskú pravoslávnu cirkev na Ukrajine.
 

Vyberte región